По време на традиционната  годишна пресконференция руският президент Владимир Путин

...
По време на традиционната  годишна пресконференция руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин: Мъчно ми е за СССР, няма да пипаме тялото на Ленин

По време на традиционната  годишна конференция съветският президент Владимир Путин съобщи, че съжалява, че Съюз на съветските социалистически републики към този момент не съществува. Той разгласи като най-лошите моменти от ръководството си терористичните актове в Беслан и " Норд Ост ". Руският президент призна още, че не е съумял да реши казуса с бедността до край. По думите му активността му ще бъде оценена от новите генерации. В началото пресконфренцията беше прекратена от българска тирада. Оказа се, че това е Атанас Стефанов от " Булпрес ", който размахваше икона в символ на руско-българската дружба.  Ето и отговорите на други значими въпроси, отправени към него от публицистите. 
Вечността на президентския му пост
Журналист на РИА Новости попита съветския президент за периода му на ръководство:
" Ще станат 20 години, откогато сте отпред на страната. Не би трябвало ли да се разформироват част от пълномощията? Има ли конкуренция в Русия ? "
Не би трябвало да се приема нова Конституция, уверен е Путин. " Първата глава в Конституцията е неприкосновена ", добави още той. 
" Зная за полемиките, виждам, слушам. Разбирам логиката на тези, които оферират. Това е обвързвано с разширението на правата на Народното събрание ", сподели още Владимир Путин и добави, че това може да се направи, само че деликатно. Той посочи и че може да се анулира ангажимента за двата поредни мандата.
Путин подсети, че в Русия има 54 партии, 4 от тях са в разпродажба, а 12 работят на федерално равнище. " Смятам, че това изцяло подхожда на условията за политическата конкуренция. ", сподели още съветският президент.
Добронамерен към Съединени американски щати?
Русия е заинтригувана в подобряването на връзките със Съединени американски щати. Готови сме да удължим СТАРТ-3 още на следващия ден. Но към този момент няма отговор на нашите оферти. Ако го няма СТАРТ-3, няма да има нищо в света, което да спре конкуренцията във въоръжаването. ", сподели съветският президент.
Той добави, че импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп се основава на „ измислени " изказвания, като добави, че не има вяра процедурата да постави завършек на мандата му.
„ Все още (импийчмънтът) би трябвало да премине през Сената, където републиканците имат болшинство ", напомни Путин, откакто Камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа отстраняването от власт на Тръмп.
„ И надали е евентуално те да изтласкат от служба представител на личната си партия на учредения, които са безусловно измислени ", добави Путин.
Путин дефинира събитията в американския Конгрес като „ нормално продължение на вътрешнополитическа битка " сред демократите и републиканците. Руският президент даже укори журналиста, който зададе въпроса, че „ приказва за Тръмп, като че ли е завършило " ръководството му.
Държавният глава на Русия акцентира, че така наречен украинска сага е единствено претекст, употребен от демократите, с цел да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, откакто са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 година
„ Демократите упрекнаха Тръмп в скрит план с Русия и по-късно се оказа, че няма нищо такова. Това не може да бъде в основата на импийчмънт. Тогава те измислиха историята с Украйна ", съобщи Путин.
Отношенията с Украйна
Путин показа паниката си от изказването на украинския президент Владимир Зеленски по отношение на опцията за преразглеждане на Минските съглашения.
" Киев се нуждае от директен разговор с Донбас, а подобен няма ", акцентира Путин. Според президента на Русия срещата в нормандския формат през април ще бъде уместна, в случай че има позитивни промени.
Путин отговори и на въпрос за газовата война с Украйна, като напомни за дълга на Киев към Москва.
Стопанинът на Кремъл уточни, че по силата на решение на лондонски съд, Украйна дължи на Русия 3 милиарда $, които обаче по този начин и не е върнала.
" Отгоре на всичко тя желае от Москва да ѝ изплати същата сума – решение, което бе постановено и от Стокхолмския арбитраж ".
В същото време съветският водач означи, че това решение е „ някаква нелепост “, взето въз основа на тежката икономическа обстановка в Украйна. Това не е мотив и демонстрира, че решението е политическо, акцентира още президентът на Русия.
При това той увери, че Москва е подготвена да доставя газ в Украйна с отстъпка.
Парижкото споразумение 
Първият въпрос, на който президентът на Руската федерация Владимир Путин отговори на 15-ата огромна конференция, бе за измененията в климата и Парижкото съглашение.
„ Никой не знае аргументите за климатичните промени. Лек надолнище на оста може да аргументи трагични последствия. Невъзможно е да се пресметна по какъв начин актуалното човечество въздейства на климата, само че не трябва и да не се прави нищо “, акцентира Владимир Путин в ефира на двете огромни организации РИА Новости и ТАСС.
Руският президент напомни, че по данни на Организация на обединените нации Съединени американски щати заемат първото място по излъчвания, по-късно - Китай, страните от Европейски Съюз. Русия е на четвърто място. Темпът на напредък на температурата в страната е два и половина пъти по-висок от междинния за света, добави Путин, обръщайки внимание, че страната се разгръща на няколко ширини. " Ако ледът в мразовите ѝ елементи стартира да се топи, следствията ще бъдат доста съществени ", отбелязва още стопанинът на Кремъл.
Домашното принуждение в Русия
В отговор на въпрос дали неприемането на закона за домашното принуждение няма да е последният гвоздей в ковчега на демографската политика Путин съобщи: " Аз съм против всевъзможен тип принуждение. Това е симптом за доста ниско равнище на просвета. " Президентът добави, че сега съветското законодателство има ограничения против актовете на принуждение. Журналистът посочи, че 70% от руснаците са " за " приемането на Закон за домашното принуждение, на което съветският президент отговори:
" Аз не разбирам тези 70% за Закона ли са или против насилието. Законопроектът за домашното принуждение би трябвало да се разиска умерено в обществото, а по-късно да се вземе дефинитивно решение. "
Отстраняването на съветските спортисти
Путин дефинира отстраняването на съветските спортисти, като " незаслужено " и добави, че руснаците се санкционират повторно за едно и също нещо. По думите му множеството спортисти са чисти, а се санкционират всички "
" Момичетата във фигурното пързаляне се състезават напълно млади, още като деца, какво отношение към допинга имат? Никакво, те скачат, вършат по четири оборота, което никой в женското пързаляне не прави. Ето може да се изчистят и да ги махнат от леда във фигурното пързаляне. Може ли? Защо? Това от изгода ли ще е за развиването на международния спорт? Мисля, че не. ".
Тялото на Ленин и Съюз на съветските социалистически републики
В отговор на въпрос на публицист от в. Коммерсант дали ще бъде изнесено тялото на Ленин, с цел да се погребе Владимир Путин отговори:
" Според мен това не би трябвало да се пипа. Във всеки случай, дотогава, до момента в който има, а у нас има доста хора, които свързват с това личния си живот, своята орис, достиженията на руските години. " Според Путин не би трябвало да се задълбава в тематиката, а да се върви напред и да се " развива интензивно. "
Случаят " Иван Голунов "
Делото на Иван Голунов е засекретено, съобщи съветския президент и добави, че от работа са отстранени петима души. Те са уволнени и против тях са формирани наказателни каузи. 
" Чистки се правеха през 1937 година ", напомни още съветският президент и призна, че системата би трябвало да се усъвършенства, само че като цяло системата за сигурност работи добре. Думите му са в отговор на въпрос на публицист за какво досега не е ясно кои са отговорните за противозаконното задържане на Голунов и дали не е пристигнало време за почистване в силовите органи.  
Историята на годишната конференция
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че Путин постоянно се приготвя авансово за срещата с представителите на медиите. И този път президентът на Русия няколко дни преди събитието е разговарял с министри, вицепремиери, ръководители на федерални организации – за да се осведоми за социално-икономическата обстановка в страната.
Журналистите са подготвили въпроси на разнообразни обществени и политически тематики. Също по този начин му донесоха дарове, измежду които ботуши, мармот и духов инструмент от брезова кора. Много представители на медиите са с плакати, които в резюме разказват тематиката на техния въпрос.
Първата среща на Путин с кореспонденти се състоя през 2001 година Тя стана най-късата - 1 час 35 минути. Пресконференцията през 2008 година беше най-дълга - 4 часа 40 минути. От 2004 година всяка конференция продължава най-малко три часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР